Balkan-Tur i 2022 v. Addy og Gert

Forside Debatforum Træf Balkan-Tur i 2022 v. Addy og Gert

Viser 2 svartråde
 • Forfatter
  Indlæg
  • #9273
   177
   Deltager

   Hej BTN´ere

   Dette er et uddrag af det brev, jeg modtog fra Addy og Gert i Kroatien d. 02.04:

   Vi forventer at komme til Sverige og Danmark i forbindelse med generalforsamlingen. – Altså hvis det bliver covid-19-muligt. Og vi håber, at håndværkerne har forladt os til denne tid. – Eller at de overhovedet kommer, for en klokkeklar aftale fungerer mest som en hensigtserklæring.- “Selvfølgelig kommer vi som aftalt, – især hvis der ikke dukker noget interessant op”!

   Vi bliver ind i mellem kontaktet af nogen, der spørger til en Balkan-tur, og vi giver aldrig konkret svar. Men vi har faktisk talt lidt om at lave en absolut sidste Balkantur, og hvis det bliver til noget, bliver det i 2022 med afrejse i forbindelse med generalforsamlingens slutning. På denne måde kan vi rejse sammen, og vi kender jo alle ruter – både de hurtige og de interessante. Altså en eftersommerrejse, hvor det ikke mere er så varmt. Turen rundt på Balkan ligger ikke kart, for det afhænger også af, hvor meget tid deltagerne kan bruge. Men vi har talt om at lade den gå via Budapest, hvor vi kender en campingplads helt inde i centrum af byen (15 km inde). Og både Dubrovnik, Sarajevo, broen i Mostar, den “kinesiske mur” på Ston, kejserpaladset i Split, Naturparker som Krka, Oldtidsbyen Zadar. Og hvis tiden tillader det, også Plitvice nationalpark og det romerske colloseum i Pula med mere.
   Det først stop og samtidig mødested for dem, der kommer øst fra, kan jo passende blive Dannenberg camping, der ligger i centrum af Wendland – vendernes land.

   Efter det store slag omkring Svantevit på Arkona, fik venderne fat i König Waldemar der Sieger, og fængslede ham i tårnet i Dannenberg, der var vendernes hovedby. Dengang var et ord, noget man kunne stole på, og hver aften låste de døren op til Valdemar, så kan kunne besøge en honet (kommer af Honey) enke i byen, og hver morgen låste de igen døren efter ham.
   Tårnet og alle tegn efter Valdemar Sejr kan stadig ses. I øvrigt var det romerne, der brugte betegnelsen, “vender”, for selv kalder de sig “sorber”, og så kan man jo smage lidt på betegnelsen, “sorber” og “serber”. I øvrigt har sorberne og serberne stadig så mange fælles gloser, at de faktisk kan tale sammen.

   Men vi må nok tage et forbehold omkring vores alder. For vores mest lysende fremtid har vi jo for længe siden lagt bag os.

   Hilsen,
   Addy & Gert

   ..

  • #9274
   Anonym
   Inaktiv

   Hej Addy og Gert!
   Det lyder jo meget spændende og vi kunne godt tænke os at høre løbende om turen.Har I måske allerede mere konkrete planer om tidspunkter, afrejse…mm?
   Når I vil kontakte os direkte, sender jeg hermed vores mail-adresse: sybille@gentin.dk!
   mvh
   Erik og Sybille

  • #9284
   Gert Romme
   Deltager

   Hej Erik og Sybille,

   Tak for jeres henvendelse.

   Nej, – vi har desværre ingen konkrete planer for turen på nuværende tidspunkt.
   Men personligt vil vi da gerne omkring Skopje i Macedonija og Ohrid-søen, som vi ikke har besøgt i en årrække. Men det kræver lidt flere dage til rådighed. Og har man tid nok, kommer vi faktisk direkte forbi både Prag på udrejse, og kan lægge turen omkring Wien på hjemrejsen.

   Vi vil dog gerne gøre opmærksom på, at vores ture er absolut non profit-ture. Og det skal desuden forstås sådan, at vi lægger en plan for rejsen, og helst i samarbejde med deltagerne. Men bortset fra dette, vil det som vanligt fungere som et rejsefællesskab. Og under rejsens realisering er vi deltagere på lige fod med andre.

   Vi har et godt og mangeårigt kendskab til hele Balkan-området, der faktisk begyndte før 1966. Og vi har lavet en række af den slags ture gennem tiderne for både DCU, DCK og BTN. Langt de fleste ture har givet os rigtigt gode minder, men vi har også haft en tur, som vi gerne ville have undgået. – Blot en deltager kan faktisk ødelægge det for alle andre.

   Balkan er en spændende og eksotisk region. Regionen er beboet af et utal af forskellige folkeslag. Vlakkerne er nok den oprindelige “urbefolkning”, medens alle andre er kommet ind i løbet af de sidste 2.000 år. Nogle var udstødte, og kom for at finde et fristed, og andre kom som erobrere. Man har f.eks. områder, hvor der var landbrug og høj civilisation for 8.000 år siden, medens de fleste mennesker i verden levede som primitive jægere eller samlere.

   Og så er der ingen andre steder i Europa, og formentlig ikke andre steder, hvor seværdigheder på Unesco´s liste ligger så tæt placeret (Unesco = FN beskyttelse som verdensarv) som på Balkan. Og det gælder både historiske, kulturelle og naturgivne seværdigheder. Balkan ligger jo midt mellem det østromerske- og det vestromerske rige, og med direkte forbindelse til Asien, Skandinavien og orienten.

   Endelig har vi et vidunderligt klima, der giver rigtig gode livsbetingelser for os, der bor her.

   Hilsen,
   Addy & Gert

Viser 2 svartråde
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.