Svenska dansbandsveckan 2019.

Forside Debatforum Øvrigt Svenska dansbandsveckan 2019.

Viser 0 svartråde
 • Forfatter
  Indlæg
  • #8210
   Gert Romme
   Deltager

   Svenska dansbandsveckan 2019.

   Netop nu er det for sent at tilmelde sig midsommerfesten på Sollerø. Men for dem, der holder af Sverige, og gerne vil forstå den populære svenske nutids-kultur, er der altså mulighed for deltagelse i Svenska dansbandsveckan 2019, der altid afholdes i uge 29 og altid på Orrskogen, S-78233 Malung.

   Baggrunden for danseband (dansebane) skal ses i, at 85% af alle svenske bor syd for en linje mellem Stockholm og Göteborg, der er den absolut sydligste del af Sverige. Resten af befolkningen er derfor fordelt ud over resten af det meget store, aflange og svagt beboet land.

   Borgerne i de disse svagt befolkede områder har selvfølgelig samme behov for socialt samvær, som andre har. Og da den ugentlige rejse til den lokale landhandel, der ofte er eneste adspredelse, måske er på 50-100 km, er der opstået en landsdækkende kultur omkring at mødes på dansebanerne.

   Selve dansebanen er i princippet blot en platform med trægulv ude i naturen, hvor dansebane-musikerne kommer i deres store busser, og underholder lørdag aften. Og oplandets borgere kommer for at danse – eller måske blot for at sidder og tale sammen. – Altså i princippet er det et socialt arrangement. Ofte har de mest moderne dansebaner dog både tag og sider, – eller måske er det blot et stort telt.

   Disse danse baner er, og har været, overalt i Sverige – typisk i den lokale ”Folkets Hus”, der faktisk var egnens sociale samlingssted. Og disse ”Folkets Huse” havde næsten altid en lidt vildtvoksende natur ude bag ved, hvor dansebanen var placeret ud til søen eller nede ved fossen.

   Musikerne, der underholder på dansebanen, er ofte specialiseret til dette, og kender alle de danse, sange og viser, som man efterspørger. Og det er egentlig ikke popmusik. Faktisk udgør dansebane-musikerne en helt egen niche i svensk musikalsk underholdning. Og side om side med dem, har man pop, viser, finkulturel klassisk musik og opera, samt selvfølgelig kristen musik, der også har stor søgning. Disse nicher, der hver for sig også udgiver CD og DVD, blandes normalt ikke. Dog ser man, at dygtige operasangere ofte synger populærmusik eller viser i ”fritiden” – eller optræder i tv-underholdning.

   Svenska dansbandsveckan 2019 afholdes sammen med Malungs Camping. Og arrangementet kører over 7 aftener med 6 pulserende dansebaner og i alt 82 bands. Og omkring 100.000 besøgende nyder hvert år musikken, dansen og stemningen. Her kan man møde hele dansband-Sverige, og ofte deltager bands fra Finland, Norge, Island og Danmark. Svenska dansbandsveckan er også ganske populær udenfor Sverige, og også de besøgende kommer fra en lang række lande – både Skandinavien samt Tyskland og Holland med mere.

   Om Dansbandsveckan

   Gert – 1044

Viser 0 svartråde
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.